Öppnandet av Semestervalet skjuts fram en vecka

Igår satt Seko Lok och ST i samtal med MTR angående lokförarnas framskjutna semesterval. Det stora ämnet var om semester skulle köpas ut det här året och hur detta ska gå till rent praktiskt. 

De senaste två åren har alternativet ”jag vill sälja min huvudsemester och förlägga den utanför sommarmånaderna juni-augusti mot en ersättning” inte funnits med i semestervalet. Detta pga att MTR har ansett att personalläget varit så gott att alla lokförare ska kunna få semester på sommaren. I år är personalläget inte lika gott. 

Vi har länge försökt få MTR att, redan innan det var dags för semestervalet, fixa så att den kryssruta som tidigare funnits skulle läggas in i programmet igen. Vi har vid flera tillfällen påmint och uppmanat dem att ordna det så att vi, det år det blir aktuellt med utköp av semestrar, ska veta att allt sker enligt turordningsreglerna. Dessvärre har MTR inte lyssnat på oss och inte förberett detta. 

Igår tog vi återigen kontakt och bad om ett möte i den här frågan, där vi fick veta att IT-avdelningen inte kommer hinna få till rutan innan den 6/1 då semestervalet ska öppnas. 

Vi kom, efter en del diskussioner om mail-lösningar och liknande, därför överens om att skjuta fram öppnandet av semestervalet till den 14/1 efter att IT lovat att de ska ordna rutan fram tills dess. Detta för att allt ska gå rätt till från början och att alla som vill ha möjligheten att sälja sin semester ska kunna meddela det på ett enkelt sätt. 

Att semestervalet öppnar en vecka senare påverkar ansökningstiden, och istället för att vi har en månad på oss, som det är sagt i vårt avtal, så kommer semestervalet vara öppet 14/1-6/2, alltså drygt 3 veckor. 

Gruppvalet kommer att hållas som det sagts tidigare mellan 14/1-24/1 och resultatet ska publiceras den 28/1 så den kortare ansökningstiden för semestervalet ska inte påverka tiden efter att resultatet av gruppvalet blivit känt. 

Vi valde att gå med på en kortare ansökningsperiod för att se till så att turordningsreglerna följs i årets semesterval. Nu ska bara IT lyckas få till kryssrutan också … 

Kommentarer inaktiverade.