Klart med nya löner 2019

Seko Lok har igår gjort klart årets lönerevision och blivit överens med MTR om nya löner för medlemmarna som gäller från och med 2019.05.01.

Arbetsgivaren fick ge med sig och höja samtliga tillägg trots att man länge krånglade och hävdade att det endast är de fasta lönetilläggen som man behöver höja. På pendeln har vi sedan lång tid praxis på att samtliga tillägg genererar löneutrymme till potten (ända tillbaka till SJ-tiden). Ändå skulle nu MTR för tredje året i rad angripa detta och menade att det var en förhandlingsfråga och att vi var tvungna att finansiera höjningen av våra tillägg på något sätt. Tröttsamt. Nu är vi dock i mål och kan blicka fram mot en viktig höst där vi gemensamt ska uppdatera och kanske förändra delar i vårt lokala kollektivavtal. Något som inte gjorts ännu sedan MTR tog över från Stockholmståg. Positivt är att MTR anställt en förhandlingschef (interim) på heltid som verkar ha lust och vilja att sätta sig in i avtal och frågor – utan denna vilja så kommer inget resultat att kunna nås. Det har länge varit tomt på andra sidan förhandlingsbordet då bolaget inte kunnat ställa upp med någon motpart. Det har i sin tur lett till att frågor staplats på hög och att vi har ett antal lokala tvister som inte blivit lösta. Det ska vi nu ta hand om efter sommaren.

När det gäller X-helgstillägget så hade vi yrkat på en höjning som tidigare meddelats. Vi har inte kommit fram i den förhandlingen (som dock inte är avslutad). Företagets dåliga ekonomi spelar säkert in men det som påverkat mest är att tillräckligt många lokförare visat sig vara villiga att teckna sig för arbete under sommarens veckoslut ändå. Trots utebliven höjning. Om vi ska få upp denna ersättning så behövs sannolikt att vi pratar ihop oss och i handling visar att vi tycker att dagens ersättning är för lågt satt. Annars blir det svårt att nå resultat.

Nya löner nedan från och med 1/5-2019

Tarifflöner

Steg 1 (0-12mån) – 26.425:-

Steg 2 (13-24mån) – 29.281:-

Slutlön – 40.392:-

För elever under utbildning så gäller att lönen höjs med 501 kronor som är det lägsta belopp som ges i och med den låglönesatsning som är tecknad centralt (gäller alla löner som understiger 25.043:-/mån)

För de medlemmar som har individuella löner så har en lönepott om 2,0% lagts ut. Besked om personlig i-lön ges av närmaste chef.

Fasta lönetillägg:

Vikarietillägg – 395:-/mån

Rörlig lönetillägg:

Undervisningstillägg – 272kr/tillfälle

Handledartillägg – 255kr/elev och tillfälle

Tidsförskjutningstillägg – 200kr/tillfälle

Vrålskubbstillägg – 264kr/tillfälle

Ny lön kommer på julilönen där även retroaktiv lön för perioden 1/5-30/6 ska betalas ut.


Kommentarer inaktiverade.