Arbetstidsregler vid störning

Det var ett besvärligt dygn igår i trafiken. Många händelser som påverkade trafiken inträffade samtidigt: växelfel vid SOD, fel på bron i SÖD, bomfel i HÖN, obehöriga i spårområdet i SPÅ bland annat. Alla gör så klart så gott de kan men när för mycket inträffar samtidigt så havererar till slut trafiken fullständigt. Vilket hände igår. 100% av tågen var försenade eller inställde under en stor del av trafikdygnet. Lokförare fastnade ute på ”sina” tåg och fick se sina tjänster spricka och avlösning utebli. DLC såg sig tvingade att skicka ut ett meddelande om att de var överbelastade och inte kunde ta emot fler samtal in till centret.

Vad gick fel och hur kan vi göra detta bättre? Här har chefer/ledning en läxa att göra – trafikupplägget som vi har idag är helt enkelt alltför störningskänsligt och det finns inte tillräckliga förutsättningar för DLC att styra om trafiken på ett bra sätt när reducering av omloppen krävs. Att det råder underbemanning inne i driftcentret påverkar såklart också negativt. Från där vi är idag är det ett långsiktigt förbättringsarbete som krävs innan verksamheten fungerar tillräckligt bra igen.

Vad gäller då för de lokförare som tjänstgör ute i trafiken vid en större störning? Här behöver vi vara tydliga då det idag vittnas om en hel del konstigheter som inträffade igår. På hemsidan finns ”Loklistan” där det finns viktig info om vårt kollektivavtal: https://usercontent.one/wp/www.pendelforarna.se/wp-content/uploads/2019/09/Loklistan6publ.pdf?media=1660552093

Bra att ha med sig för dig som tjänstgör därute:

  • Arbetstidsreglerna gäller även vid störning
  • 5 timmar max arbetstid innan rast
  • Rast kan tas där det finns möjlighet att ställa upp tåget och tillgång till rastlokal finns
  • Personalbrist är inte ett nödfall och reglerna om nödfallsövertid kan inte användas för att få dig att köra längre än 5 timmar – även om det är en större störning likt igår
  • Du behöver inte acceptera att köra förbi SCI om du på förhand vet att tiden kommer att ”spricka” – viktigt att du flaggar för detta i så god tid som det går så att tåget inte står och blockerar ”getingmidjan”. Kanske behöver du tömma tåget redan i ÄS eller SO eller SUB för att sedan ställa av tåget innan det hamnar i vägen inne i city?
  • Veckovilor och dygnsvilor gäller som vanligt dvs en tur där du ofrivilligt behövde jobba övertid kan innebära att morgondagens pass kan behöva anpassas för att du ska få din vila
  • Det är du som lokförare som ansvarar för resenärerna och tågets säkra framförande – ingen annan. Det är din bedömning som gäller – stå på dig.

Till sist: försök att samarbeta så gott det går, håll en respektfull ton i kontakten med kollegorna på driftcentret, förklara läget och kom med förslag på lösningar där det går. Blir det trots detta inte som tänkt så skriv ned vad som hänt och skicka in en rapport med kopia till skyddsombud och/eller klubben.

Kommentarer inaktiverade.