Komp, e-learning och Avonova

På årsmötet kom önskemål om info om komptid och e-learning och även vad som gäller om man mår dåligt på jobbet.

Lite om komp…
9 timmar komp läggs ut i början av året (1:a februari) på alla. 2 timmar av dessa får arbetsgivaren använda till interaktiv utbildning, tex e-learnings. De resterande timmarna tillhör individen att fritt förfoga över och kommer av en överenskommelse sen tidigare som gäller hur arbetstid på de fasta grupperna stäms av. Anledningen till att vi har 9 timmar är för att det ska räcka till en ledig dag – oavsett denna dags turlängd. Dessvärre finns ingen överenskommelse när och hur timmarna ska tas ut – de söks ut och läggs ut i mån av tid/möjlighet. Värt att nämna är att Seko Lok lyft frågan om rätten att ta ut komp i pengar om inte tid är möjligt, i senaste lönerevisionen. Det lär finnas anledning att på nytt lyfta detta.

2022 gjordes en överenskommelse om att ytterligare 4 timmar skulle läggas till kompbanken som ersättning för 4 nya e-learnings som gällde PTU. Tid för att göra dessa 4 utbildningar var ca 2 timmar och 4 timmar lades alltså till banken. I överenskommelsen finns med att dessa timmar ska betalas ut i pengar senast december 2023 om det inte varit möjligt att ta ut dem i tid innan dess.

2023 beslutade MTR utan att förhandla med fackklubbarna att ersätta tid för inläsning av Trafikhandboken med 2 timmar komp. Vi tror dessa timmar kommer synas på lön i februari. Inget är sagt om hur och när vi ska få ut dessa timmar.

Om du mår dåligt på jobbet…
Om du mår dåligt på grund av situationen på jobbet finns det möjlighet att komma till Avonova. Du har alltid möjlighet att ta med en förtroendevald till ett sådant besök. Om du blir kallad till möte med tex gruppchef eller annan representant för arbetsgivaren har du också alltid möjlighet att ta med en facklig representant.

Vi har möjlighet att få samtalsstöd via Falck utan att boka detta via gruppchef. Tre samtal per år är fria och skulle flera behövas stämmer Falck av med gc för att kunna ge fler samtal.

Kommentarer inaktiverade.