Semesterval 2021

Idag gick deadline ut för att söka schema för nästa år. Nu ska planeringsavdelningen sammanställa sökningarna och sedan publicera resultatet i slutet av denna vecka.

Semestervalet ligger öppet för sökning redan nu men de allra flesta LF brukar inte söka semester förrän efter att resultatet av gruppvalet är klart. Det beror givetvis på att det då är lättare att planera sina lediga veckor samt stågdagar med hänsyn till lediga helger och fridagsnyckeln. Ni kommer i år att ha perioden 13/11-22/11 för att göra er semestersökning.

Följande är viktigt att känna till inför årets val:

  • Alla LF har rätt till 4 veckors ledighet under juni, juli eller augusti
  • På frivillig väg går det bra att endast ta ut 3 veckor under sommaren.
  • Om inte något av de alternativ som sökts kan beviljas så ska planeringen kontakta LF för att se var semestern ska förläggas. Om inte kontakt kan ske så ska 4 sammanhängande veckor läggas ut under sommaren. Detta oavsett om LF sökt både 3- och 4-veckors alternativ i sin sökning.
  • Stågdagar ska sökas i semestervalet. Alla LF som är anställda under 2019 har i år möjlighet att söka ut 2 dagar. Alla LF som blev anställda 2017 har 4 dagar. Alla LF som varit anställda sedan 2015 eller tidigare har 6 dagar. (Vi har även ett mindre antal medlemmar som har 9 dagar att söka). De som har 4 eller 6 dagar har rätt att vara lediga en hel kalendervecka. Om dagarna inte räcker till hela ledigheten så tas annan ledighet i anspråk (tex FV eller komptid). 9 dagar ger rätt att var ledig 2 hela kalenderveckor enligt samma villkor.

MTR räknar med att inte behöva köpa ut LF för att klara sommartrafiken. Ni som i semestervalet söker huvudsemester utanför sommarperioden gör det med vetskapen om att ni inte kommer att erhålla ersättning för utköpt semester. Seko Lok tror att det kan bli tufft för arbetsgivaren att få ut all huvudsemester utan utköp. Särskilt om LF-kollektivet söker ut sin semester när det är som härligast att vara ledig – det vill säga under sommarmånaderna. Troligt är dessutom att pandemin gör resande utanför Sverige fortsatt svårt under nästa år – något som förmodligen gör att färre vill vara lediga under vinterhalvåret. I det fall att det ändå blir aktuellt med utköp så kommer klubben att bevaka så att turordningen följs enligt lokalt semesteravtal.

Kommentarer inaktiverade.