Ord och inga visor

ST på pendeln har initierat en omröstning bland sina medlemmar på pendeln för att kolla stridsviljan och kunna vara beredda ifall de får frågan från sin centrala organisation vad medlemmarna på pendeln tycker. Det lät ju bra men sedan går de bort sig fullständigt i resten av inlägget. Vi ska här bemöta de felaktigheter som ST Pendeln skriver på sin hemsida:

Påstående nr 1:

Till att börja med så förlorar vi det centrala och lokala avtalet om båda parter går ut i konflikt och det var en av anledningarna vi inte gick i konflikt förra gången, Vi räddade kvar avtalet åt Seko då vi har ett samarbetsavtal något som gör att man inte kunde riva upp det helt för dem och låta oss ha det kvar, vi fortsatte då att förhandla vilket resulterade i att vi fick skilda löner. Skulle vi nu gå i konflikt finns inga garantier för att några förmåner eller löner blir kvar, det blir dock svårt för dem att dumpa på tok för mycket men i en konflikt kommer en opartisk medlare in och försöker hitta en lösning vilket sällan brukar gynna någon part.

Helt felaktigt. Det är riktigt att det vid ett avtalslöst tillstånd centralt går att säga upp de lokala avtalen men någon garanti för att så sker finns inte. Seko kommer inte att teckna något nytt centralt spårtrafikavtal om NÅGOT av våra lokala avtal i branschen är uppsagt och ett nytt inte är tecknat. MTR-P har inte sagt upp det lokala avtalet utan har tvärtom berättat att de inte kommer att säga upp det. Det är förmodligen inte för att de gillar vårt avtal så värst mycket utan för att de vet att det skulle bli krångligt och långdraget att teckna ett nytt och att det i turbulensen riskerar att bli en mycket dålig stämning (ännu sämre än idag) och att fler anställda i så fall kommer att se sig om efter andra jobb.

Att ST genom sitt agerande skulle ha ”räddat” avtalet åt Seko låter som ett önsketänkande och platsar som bäst i kategorin ”alternativa fakta” som blivit så populärt den senaste tiden.

Påstående nr 2:

För det andra bör man ha en buffert för att strejka. Strejkkassan hos ST är god men ersättningsnivån varierar historiskt sett kan man räkna med att få runt 60-70% av sin lön under den tid man strejkar.

Jo att det är bra med en buffert köper vi. Vad ST behöver sin strejkkassa till verkar däremot höljt i dunkel eftersom förbundet aldrig under några omständigheter verkar vara beredda att gå i konflikt. ”Vi förhandlar vidare” är istället det käcka svaret hur läget än ter sig i kontakterna med Almega. Visst är det så att vi förmodligen inte kommer att få ut ersättning motsvarande full lön i det fall att konflikten bryter ut men är det en anledning att låta bli? I så fall så lär det bli svårt att uppnå några förbättringar – någonsin.

Påstående nr 3:

För det tredje så ser ST fortfarande positivt på att man kan nå enighet utan konflikt. En av punkterna Seko varslar för är för de lågavlönade alltså de som tjänar under 24000 och vi har väldigt få som ligger där och då under en kort tid. Självklart accepterar vi inte att man vill lägga sig under det så kallade märket och vi vill även ha en lösning för (lost of license) d.v.s. en försäkring för åkande.

Skit i de lågavlönade. Vi har det ju bra här!, varför bry sig liksom? Att nå enighet med Almega är väl inget problem det heller?

Betala extra för den av IF Metall förhandlade kronskivan? – Check!

Undertidspott? – Check!

Betala med arbetstidsregler för rätten att avsätta pengar till förstärkt pension? – Check!

3-årigt avtal som inte går att säga upp? – Check!

Jobba fler helger? – Check!

Ny treårig arbetsgrupp för att  – återigen – utreda frågan om Loss of License? – Check! Check! Check!

Almega har gjort klart vad de tycker och säger sig inte vara beredda att ge efter på någon punkt. Detta har de framfört med all önskvärd tydlighet. Vad det är som ST kan tänka sig att förhandla om när det gäller punkterna ovan får stå för dem. Seko ser INGEN framkomlig väg just nu och att i det läget hävda att förhandlingarna fortsätter blir bara löjligt.

Snarare handlar det om att ST centralt inte KAN, VILL eller VÅGAR ta striden för sina medlemmar. Ett helt ryggradslöst förbund. Seko håller tummarna för att ST:s medlemmar på pendeln är tuffare än sitt förbund och skickar en klar och tydlig signal att det här är helt åt helvete! Annars är det ju bara att fortsätta att åka snålskjuts på storebror Seko och vänta till dess att vi konfliktat färdigt.

Kommentarer inaktiverade.